Kunde foto

Kunde foto
Fra Henrik sejer

fredag den 15. januar 2010

Så har vores råvildt fred for denne gang.


Så er det slut for råvildtet....!
Endeligt fik råvildtet fred for denne vinter, en vinter der har givet vores råvildt store og nærmest umulige udfordringer,vi der gør brug af vildtkamera og sørger for at der altid er foder ude ved vores vildt på jagtarealer har oplevet at se vores råvildt i en god foderstand,hvorimod der er mange steder hvor vores råvildt ikke har været så heldige.
Med den periode vi lige har været igennem med temperaturer til ned omkring minus 20 grader og det der er værre har jeg set råvildt der ikke ville klare at komme gennem denne vinter hvis den fortsætter i samme stil.
jeg vil derfor opfordrer alle til at overveje om i har foder ude i jeres tønder og hvis i er i tvivl, så kør ud og se til tønderne, det er nu vi jægere skal træde i karakter og sikre vores vildt de bedst mulig forhold til at komme gennem denne forfærdelige vinter.
Samtidig har jeg oplevet mange af mine jagtkammerater stoppe al jagt pga det extreme vejr, til dem vil jeg sige at det en stor beslutning og i har gjort mit gamle jægerhjerte stolt.
Til i der har valgt at fortsætte jagten, har hørt mange sige jeg går kun ud og ser efter ræven eller smider bare lige hunden i graven så jeg kan bekæmpe rævene, ja det er også en rar tankegang, men vi glemmer vist at uanset om vi kigger efter ræven eller blot er ude og gå en tur, så stresser vi vildtet og presser det vildt vi selv ved er presset helt ud på grænsen.
Er det det vi vil, eller er vi som jægere så ansvarsbevidste at vi kan accepterer at sige nej tak til denne ene måneds jagt hvert 10 år, jeg er, er du.....? eller burde du være det....?
Uanset hvad vi jægere har valgt at gøre så er en ting sikkert og vist, vores vildt har behov for al den hjælp de kan få, dette er også grunden til at jeg valgte i først i december at tage ud på mine områder og klippe kviste fra pil, poppel og skovæble til mit vildt, alle disse kviste er samlet i store stakke på mit areal.
Og idag er jeg Stolt af denne beslutning, aldrig har jeg set så stort et indhug i mine klippede kviste som i år, det taler sit helt eget sprog når dyrerne vælger denne løsning og det på trods af 22 fodertønder og 8 foderhuse på arealet ( 30 hektar ).
Til slut for denne gang vil jeg bare sige: Godt vores vildt fik fred for denne gang, de har behov for alt det ro de kan få, og jeg glæder mig til at se mit eget vildt komme gennem denne omgang med sul på kroppen.
Vi foderer og vi gør det i et omfang der gør at alt vores vildt uanset årstiden er sikre på et måltid ved vores tønder og foderhuse.

Mvh Torben Jensen
www.Jagtoasen.dk

tirsdag den 5. januar 2010

vildtkamera i Danmark


Vildtkamera i Danmark
Vildtkamera bruges af flere og flere jægere og lodsejere til dokumentation, optælling og finde dit jagtareale bæreevne inden afskydningen samt til at følge vildtets sunhedstilstand med. Vildtkameraet er blevet en nem og sikker måde at dokumenterer hvilket vildt der er på arealerne og hvilken tilstand vildtet er iog hvilken afskydning dit jagtareal kan bære.
Disse vildtkamera vil på sigt gøre at de danske jægere vil følge deres jagtområde hele året rundt og dermed være bedre forberedt på hvordan vi etablerer skov, vildremise og forhinder at sygdom blandt vores mange vildtarter udarter sig i stor stil som tidligere er set blandt råvildt på Fyn,derfor vil vi også med denne blog opfordre til at lovgivningen omkring brugen af vildtkamera ændres så denne overvågningsform bliver lovliggjort ved lovindgreb.
I Sverige er man allerede langt fremme med forslag til lovliggørelsen af denne type overvågning, de nye tiltag i sverige er resultatet af en retsag mod en dansk jæger som overvågede en foderplads med en markvej i baggrunden, den danske jæger er blevet frikendt, men sagen kan stadig ankes til højeste retsinstans, alle der ønsker at følge livet i skoven, vildtremissen eller hjemme i haven, kan bruge disse vildtkamera, de er nemme at sætte op med et SD kort, og batterier, så snart man har indstillet kameraet er det klar til at sætte op og så kører kameraet af sig selv og tager billeder af bevægelser og varme indenfor sensorens overvågningsområde.
Som noget helt nyt er vildtkameraerne blevet mange danske hjem fortrukne overvågningsenhed, flere og flere private og virksomheder opsætter idag vildtkamera til at overvåge deres hjem og eller virksomhed, ja selv skoler er begyndt at overvåge deres arealer for at bekæmpe hærværk, grafitti mv vildtkameraerne har på kort tid vundet markedsandele på markedet for overvågning, deres lille størrelse, hurtige udløsertid og at kameraerne er selvforsynende med interne batterier hvilket giver store besparelser til instalering af fast overvågning med elektrikerbesøg osv.
Vildtkameraerne har mange navne hvis man søger på nettet, de findes under følgende navne + det løse:
Vildtkamera
Jagtkamera
hunting cameras
Trailcams
Trailcamera
osv.
Man skal være meget bevist omkring hvad kameraet skal bruges til, der er stor forskel på om kameraet skal overvåge en foderplads, vildtveksel osv. nogle modeller er 3 sekunder om at tage første billede, hvilket gøre dem gode til overvågning af foderpladser, men derimod er ubrugelige til overvågning af en vildtveksel hvis du opsætter feks. et Stealth cam i540 på en vildtveksel vil du få mange tomme foto, da kameraet er 3 sekunder om at tage første billede, dette kamera vil være godt til overvågning af en foderplads, da du ikke vil få foto af småfugle osv der stjæler foder. det er vigtigt at overveje hvilke opgaver dit kamera skal løse inden du køber dit vildtkamera, skal du have et godt kamera der kan bruges til alt skal du have et kamera der er max 1,5 sekund om at tage første billede, så du får dit vildt at se inden de er udenfor kameraets søgefelt, af mærker kan nævnes cuddeback, spypoint, keep guard osv, men husk at overveje hvad du har behov for inden du går ud og køber dit nye vildtkamera.

Min opfordring til alle er: lad os tage debatten omkring emnet og lad os i fællesskab finde den bedste løsning inden politikerne tager beslutningen for alle os jægere der gerne vil følge vores vildt samt vores jagtarealer hele året rundt, tænk på de muligheder det giver dig for at planlægge hvilken vildtager dit område har behov for, hvilket vildt der kommer på dit areal og hvilken sundhedstilstand dit vildt er i.

Torben Jensen
jagtoasen.dk