Kunde foto

Kunde foto
Fra Henrik sejer

tirsdag den 29. december 2009

revir pleje til din jagt





Sådan laver du din egen vildtremise

Er dit jagtareal et gennemgangsstykke for vildtet i dit område, og savner du at se vildtet trives på dit jagtareal? Så kan en vildtremise være løsningen på mange af problemerne med at holde vildtet hjemme. En vildtremise kan være en stor opgave der tager flere år og koster mange penge at etablere, hvilket kan få selv den mest garvede jæger til at opgive inden projektet forlader skrivebordet.
En billig og meget vildtvenlig løsning, der ikke koster jægeren eller jagtkonsortiet en formue og som samtidig giver et hurtigt paradis for al slags vildt, fra klovbærende til fuglevildt, er en remise af pil og poppel eventuelt kombineret med skovæble og æblerose.

Kom godt i gang
Vildtremissen begynder med at der laves en aftale med jagtudlejeren om placeringen af vildtremissen, samt størrelsen af denne. Efterfølgende får man udlejer eller en lokal landmand til at sprøjte arealet mod ukrudt hvorefter der pløjes og harves. Når arealet er klargjort vil du kunne plante dine pil og poppelstiklinger. Pil leveres i mange varianter og det er vigtigt at man bruger mindst 3 og gerne flere varianter. Grunden til at der bruges flere varianter, er for at beskytte din nye vildtremise mod sygdom, plantes der kun en variant er der stor risiko for at det bærende element i din vildtremise vil dø hvis der kommer sygdom i denne variant. Ved brug af flere vil det kun være den ene variant der dør, og dit vildt vil stadig have et område hvor deres gemmesteder og foder i form at ukrudtsfrø, blade og smådyr vil være at finde. Fasaner, agerhøns og klovbærende vildt stortrives i remiser af pil, poppel, æblerose og skovæble, denne kombination giver ly for vejr og vind, tillader solen at komme ind og giver tør jord til dit fuglevildt at støvbade i, samt gode gemmesteder i en truet situation.



Personligt bruger jeg 20 cm stiklinger som stikkes helt ned så kun 0,5 cm stikker over jorden. Begrundelsen for mit valg er at arealer der sprøjtes inden pløjning vil have en begrænset ukrudtsvækst, hvilket giver dig en stikling der på første år når en højde på mindst 2 meter. Efter første sæson (tidligst sidst i marts) klipper jeg hver 5. stikling ned til 30 cm over jorden, og det afklippede stykke smider jeg mellem stiklingerne, hvor de i liggende tilstand vil danne rod og vokse videre. Henover sommeren vil de afklippede pil blive blandet med ukrudt og højt græs, og vil sammen med græsset give huler og en masse gemmesteder til dit fuglevildt, og samtidig kan din jagthund glæde sig med meget fuglevildt i remissen.

Vildtremise af pil, poppel, skovæble og æblerose
Mine remiser er bygget op med 7 varianter pil i det centrale område af remissen, blandet med spredte poppel. Poppeltræerne vil på 3 år nå en højde på 6 til 8 meter og dets vandrette sidegrene være det fortrukne sove sted for dine fasaner, mens dine pil vil give føde, adgang til støvbad, insekter og en masse sol inde i remisen. Omkring mine pil og poppel sætter jeg 2 rækker skovæble som er det fortrukne fødeemne for alt klovbærende vildt, de små sure grønne æbler holder langt hen på vinteren og kviste fra skovæble er en delikatesse for rådyr mv. når vinteren er på sit højeste. Til sidst slutter jeg af med 2 rækker æblerose hvilket gør din remise tæt og svært fremkommelig for rovdyr og dermed giver dit vildt den tryghed der skal til for at det vil blive i området selv under pres, hvilket igen giver gode afskydningsmuligheder og er et paradis for jagthunden.
Den helt store fordel med pil og poppel er at når bukken har fejet dør planten ikke, den starter forfra, og med en utrolig fart da den nu har et sundt og kraftigt rodnet. Jeg har klippet nogle kraftige pilestokke på ca 1,5 meter som jeg banker i jorden, bukken kan ikke lade være med at feje på disse, og derved skåner jeg en stor del af mine træer.
Bemærk at du efter første vækstsæson kan klippe uanede mængder af pil og poppel stiklinger til at efterplante med eller plante andre steder på dit jagtareal.

Råd og vejledning
På jagtoasen.dk kan du finde ansøgningsmuligheder til vildtplanter og gennem jagttegnsordningen kan du søge om tilskud på 27 forskellige vildtplanter heriblandt æblerose og skovæble, der gives 80% tilskud af planternes pris, hvilket jeg har brugt meget i forbindelse med etableringen af vores jagtareal, det er første sorterings planter, der leveres af professionelle producenter. Ved køb af ca. 1.200 planter vil det koste dig omkring 700 kr. resten betaler jagttegnsordningen.
Pil og poppel kan der ikke søges tilskud til, men disse koster omkring 3 til 5 kr pr stikling i 1 sortering jeg vil personligt anbefale at du kun bruger 1 sortering, da 2 og 3 sortering vil give dig mange døde planter allerede det første år.

Hvis du ønsker yderligere råd og vejledning omkring vildtremiser eller i forbindelse med ansøgninger, så kontakt jagtoasen på tlf. +45 2963 0444 eller på e-mail torben@jagtoasen.dk. Du kan forvente svar indenfor max 6 timer.



Torben Jensen
www.jagtoasen.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar